Uzdrawiająca moc lawendy

komentarze Brak komentarzy

Siła aromaterapii

Znana jest w Europie od starożytności. Do jej uspokajających i kojących właściwości nie trzeba nikogo przekonywać. Pierwsze wzmianki pochodzą z 65r n.e. z Rzymu, gdzie suszoną lawendą perfumowano wodę w łaźniach. Rzymianom zawdzięcza również swoją nazwę. Łacińskie słowo lavendula oznacza myć się. Później, w XVI wieku stosowano ją do leczenia chorób nerwowych oraz przeziębień. W średniowiecznej Anglii woreczki z suszoną lawendą umieszczano pod poduszką aby lepiej spać. Co takiego ma w sobie, że od tylu lat niezmiennie ją stosujemy?

Właściwości lawendy

  • Lawenda łagodzi stres i ułatwia zasypianie, ale może działać również pobudzająco w przypadku znużenia i zmęczenia. Linalol i octan linalolu potrafią sprawnie obniżyć nadaktywność ośrodkowego układu nerwowego. Dzięki temu zapach lawendy skutecznie zwalcza skutki stresu takie jak napięciowy ból głowy i migrena. Często stosowana jest wspomagająco w leczeniu depresji.
  • Dzięki wysokiej zawartości garbników ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Jest skuteczna w walce z trądzikiem i cerą problematyczną. Wspomaga gojenie ran i regenerację naskórka. Podczas I wojny światowej olej z lawendy stosowano do opatrywania ran żołnierzom. Olejek lawendowy jako jeden z nielicznych, może być stosowany bezpośrednio na skórę, bez rozcieńczania. Dzięki tym właściwościom lawenda jest bardzo często wykorzystywana w kosmetykach takich jak mydła, musy do ciała, sole do kąpieli.
  • Dzięki zawartości linalolu, który używany jest jako insektycyd, odstrasza mole i inne owady. Od lat nasze babcie umieszczają woreczki z lawendą w swoich szafach aby odstraszyć te szkodniki.
  • Olejek lawendowy i herbaty parzone z kwiatów poprawiają apetyt, perystaltykę jelit, łagodzą dolegliwości żołądkowe. Odpowiednie dawkowanie może mieć również działanie moczopędne i rozkurczające. Działa przeciwbólowo w przypadku bóli menstruacyjnych.
  • Stanowi pyszny dodatek w kuchni. Jest składnikiem oryginalnej przyprawy prowansalskiej.

Chcę mieć lawendę! Kilka słów o hodowli

Uprawiana jest głównie w krajach Śródziemnomorskich. Słynie z niej Francja. Jednak u nas, w Polsce, znaleźć możemy coraz więcej przepięknych miejsc gdzie lawenda wiedzie prym. Pola lawendy lekarskiej (wąskolistnej)- Lavendula angustifolia są u nas coraz bardziej popularne. To właśnie ta odmiana lawendy, spośród ponad 40 innych, uważana jest za tą, która ma najlepsze właściwości lecznicze. Jest to zimozielona krzewinka dorastająca do 60 cm wysokości. Kwitnie od czerwca do września. Wymaga przycięcia po okresie kwitnienia lub przed okresem wegetacji. Najlepiej czuje się w miejscach nasłonecznionych i suchych, w glebie wapiennej. Jeżeli grozi jej przelanie potrzebny będzie dobry drenaż. Dobrze znosi niskie temperatury, ale przy mroźnych zimach warto ją przykrywać.

Zbiór i suszenie

Lawendę zbierz w momencie kiedy zaczynają rozwijać się pączki kwiatowe, a kwiaty zaczynają nabierać koloru. Wybierz suchy, ale nie upalny dzień. Następnie zbierz lawendę w pęczki i susz w suchym i zacienionym miejscu przez kilka tygodni- do całkowitego wysuszenia kwiatów. Oberwane kwiaty przechowuj w suchym i szczelnym pojemniku.

Olejek lawendowy- zrób go sama!

Uwaga! Nie jest to klasyczny olejek eteryczny ale zachowuje zbawienne, lecznicze i aromaterapeutyczne  właściwości lawendy

  • Wsyp do słoika potrzebną ilość suszonych kwiatów lawendy (Podana metoda to olejek robiony „na zimno”- jeżeli kwiaty nie będą dobrze wysuszone, olej szybko zjełczeje);
  • Zalej kwiaty oliwą z oliwek,  olejem słonecznikowym a najlepiej olejem ze słodkich migdałów, tak aby je przykryć;
  • Szczelnie zakręć słoik i ostaw w ciepłe, ciemne miejsce. Codziennie nim potrząsaj;
  • Po 4-6 tygodniach odcedź olej, przelej go do ciemnej butelki i voilà! Korzystaj z jego cudownych właściwości;
  • Pamiętaj aby nie używać tak przygotowanego olejku dłużej niż przez rok od jego sporządzenia.

Czy każdy może korzystać ze zbawiennych właściwości lawendy?

Uwaga! Lawenda może uczulać. Jeżeli nie odpowiada Ci jej zapach, oznacza to, że nie powinnaś jej stosować.

Jak ze wszystkim, również z lawendą nie należy przesadzić. Stosowanie zbyt dużych dawek może doprowadzić do zatrucia. Niewskazane jest również stosowanie naparów z lawendy i picie oleju lawendowego w przypadku ostrego zapaleniach żołądka, jelit i wyrostka robaczkowego, chorobie wrzodowej czynnej, w krwawieniach w przewodzie pokarmowym, poważnych schorzeniach wątroby i nerek.

Kobiety w pierwszym trymestrze ciąży i karmiące piersią nie powinny stosować lawendy bez konsultacji z lekarzem.

Po co mi ta lawenda?

Nie bez przyczyny wybrałam lawendę jako dopełniacz moich woreczków relaksacyjnych. Jej uspokajające, wyciszające i antyseptyczne działanie już od wieków jest cenione i wykorzystywane.  Chyba nie ma drugiego zioła o tak szerokim zastosowaniu jak lawenda!

Jeżeli chcesz osiągnąć pełne odprężenie wybierz właśnie taki woreczek. Pamiętaj o tym, że susz lawendowy pachnie wtedy, kiedy potrzemy go w dłoniach. Jego zapach jest wtedy tak intensywny, jak świeżych kwiatów. Dlatego aby uzyskać najlepsze efekty, delikatnie rozetrzyj woreczek w dłoniach  i lekko nim potrząśnij przed użyciem.

Dołącz do dyskusji